divendres, 9 de maig del 2014

Que Helena Costa no sigui una anècdota

Fa uns dies que és notícia Helena Costa. Aquesta entrenadora portuguesa ha passat de l'anonimat més absolut a ocupar pàgines dels diaris esportius i d'informació general pel fet de ser la primera entrenadora que dirigirà un equip masculí en una gran lliga europea de futbol. Costa ha estat l'escollida pels dirigents del Clermont Foot 63 per ocupar la banqueta d'aquest equip que milita a la D2 francesa, la segona divisió del país gal.

Helena Costa dirigirà al Clermont Foot 63 // Foto: sbs.com.au
On és la notícia? La notícia és que una dona dirigirà un equip de nois? Per mi, la notícia és que els dirigents del Clermont Foot 63 han vist que Helena Costa és la persona més ben qualificada per assolir els objectius plantejats. Independentment de si és home o dona. Vagi per endavant que sóc profundament contrari als absurds criteris de paritat de sexes i aquestes condicions tant carrinclones per tal d'afavorir les dones. Crec que són perjudicials per elles. A vegades, fins i tot, aquests criteris que sembla que les han d'afavorir les acaba perjudicant. Un exemple són les primàries que va fer SI a les darreres eleccions municipals a Barcelona: la militància va votar més a les dones que als homes i, seguint el sistema que marca la llei electoral, molts homes van acabar estant a la llista en posicions més elevades que la que pertocaria per escrutini.

I en waterpolo? Tenim entrenadores? Analitzant les dades de l'Anuari del Waterpolo Català, que engloba tots els equips catalans des d'absolut fins aleví, trobem únicament 10 noies amb llicència d'entrenadores. Són aquestes:

Belén Sánchez (CN Sabadell)
Carla Fargas (CN Minorisa)
Cristina López (CN Sant Feliu)
Cristina Pérez (UE Horta)
Elena Padilla (CN Mataró La Sirena)
Judith Burriel (CN Catalunya)
Marian Diaz (CN Sant Andreu)
Marta Brugada (CN Vallirana)
Noe Donato (CN Montjuïc)
Romina Montero (CN Badia)

Són deu només. Deu. És que no hi ha dones capacitades? No m'ho crec. M'hi nego! Estic convençut de que si que n'hi ha. Només falta trobar-les i formar-les. Al curs de Nivell II que estem realitzant a la FCN el 100% d'inscrits som nois. Zero noies. Per què? He conegut jugadores amb una visió de joc i uns coneixements de l'esport brutals i que podrien ser bones entrenadores, però mai ningú els ho ha proposat. Ampliem horitzons! Fem que Helena Costa passi de ser una anècdota a que sigui la primera de moltes.

Categories:

1 comentari :

  1. Hem tingut altres noies que ho han estat, algunes molt bones entrenadores i que van arribar lluny com: Mar Sanromà, Menchu Sanromà, Cristina Ungo o Mercedes López.

    ResponElimina